Personer och platser som satt Tärendö på kartan

Tärendöholmen

Mitt i sammanflödet av Kalix och Tärendö älvar, ligger festplatsen Tärendöholmen. Holmen ägs av Luleå Stift och Tärendö byaskifteslag som arrenderar ut den till idrottsföreningen IFK Tärendö.
På Tärendöholmen har under åren artister som Monica Zetterlund, Tommy Körberg, ABBA, Jerry Williams, Ted Gärdestad, Gyllene Tider, Vikingarna och Eldkvarn spelat.

Mer om Tärendöholmen

Tärendöholmen Foto: Marianne Silverlind

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla är en svensk längdskidåkare som är född 1987 i Tärendö. Hon blev den första kvinnan i Sverige som vunnit individuella guld både under OS och VM. År 2008 fick hon ta emot Jerringpriset och 2010 blev hon utsedd till Årets kvinnliga idrottare. Charlotte har tagit 2 OS-guld, 3 OS-silver, 2 VM-guld, 4 VM-silver och 3 VM-brons.

charlotte-kalla.se

Charlotte Kalla Foto: http://instagram.com/kalla_87

Tage Alalehto

Tage Alalehto är född 1956 i Tärendö, uppvuxen i Kiruna och sedan 1980 bosatt i Umeå. Han är sociolog och kriminolog och är verksam vid Umeå Universitet. Tage har skrivit boken ”Tärendö- historien om en svensk tornedalsby” som kom ut 2001. Uppstarten till boken kom i januari 1994 när Tage började kartlägga sin släkt och deras levnadshistorier i Tärendö. Men eftersom hans släkt hörde samman med flera andra släkten i byn blev det tillslut så att han kartlade hela byns historia.

Hasse Alatalo

Hasse Alatalo, född 1950 i Tärendö är en tornedalsk musiker och journalist. Han arbetar på Sveriges Radio och SVTs redaktion i Luleå och har bland annat varit producent och programledare för radioprogrammet Musikjournalen ETNO, om världsmusik. Han har även gjort ett 100-tals barnprogram och varit uppläsare av Mikael Niemis bok ”Populärmusik från Vittula”.

Annica Waara

Annica Waara föddes 1983 och växte upp i Tärendö, är konstnär och kommer från en familj där hantverk har haft en betydande roll under hela hennes uppväxt. Annica gör bland annat konst i renskinn och inspireras av sin samiska identitet i sitt skapande.

waara.net

Mats Winsa

Mats Winsa var en svensk arkitekt som föddes i Tärendö 1955 och dog 2018. Han utbildade sig via Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och i Arizona i USA. Mats drev Mats Winsa Arkitektkontor och var även bland annat konsulterande stadsarkitekt i Pajala kommun.

Populärmusik från Vittula

Filmen ”Populärmusik från Vittula” är baserad på Mikael Niemis roman med samma namn. Filmen spelades till största del in i Tärendö och byn fick pris för bästa inspelningsplats när Göteborgs filmfestival delade ut pris till ”de osynliga filmarbetarna” 2005. Filmen är en svensk dramakomedi där man får följa Mattis och Niilas uppväxt. Filmen hade biopremiär i Pajala den 20 september 2004.