Tärendöholmen

Mitt i sammanflödet av Kalix och Tärendö älvar, ligger festplatsen Tärendöholmen. Holmen ägs av Luleå Stift och Tärendö byaskifteslag som arrenderar ut den till idrottsföreningen IFK Tärendö.

[slideshow_deploy id=’873′]

Tärendöholmen har lockat till sig besökare från hela länet. Detta har inneburit pengar till föreningens kassa som i sin tur satsats på ungdomsverksamheten. Det har samtidigt också inneburit att hundratals bybor samlats kring ett gemensamt mål.
Redan innan holmen användes som festplats var det en naturlig samlingsplats för utflykter, bad, lekar och dans. När festplatsen väl anlades saknade den en dansbana så gräsplanen fick duga. Musiken stod någon spelkunnig bybo för, i regel den blinde Axel Pekkari. Han kunde spela vals, polka, hambo, schottis och mazurka. Serveringen drevs under denna tid av Lotta Alalehto, där man kunde köpa sig en kopp kaffe med dopp.

Sune Carlsson var initiativtagare till Tärendöholmens utveckling. Han bildade Tärendöholmskommittén år 1953. Eftersom kommittén hade svårt att komma igång skrev Sune ett brev till IFK Tärendö och bad om representanter till kommittén. Tanken var till en början att göra holmen till ett fritidsområde med badplats och stugor för uthyrning. För att klara finansieringen till holmens utveckling började kommittén planera sommarfester. Därför byggdes det en dansbana som finansierades av enskilda skogsägare som skänkte 5-10 tallar var och allmänheten ändå fler.

I augusti 1954 hölls den första sommardansen på Tärendöholmen och det blev en succé.

På Tärendöholmen har under åren artister som Monica Zetterlund, Tommy Körberg, ABBA, Jerry Williams, Ted Gärdestad, Gyllene Tider, Vikingarna och Eldkvarn spelat.

Text: Maria Tervahauta
Foto: Marianne Silverlind