Se och göra

Tärendöholmen

När man nämner Tärendö relaterar många till Tärendöholmens festplats där världsstjärnor spelat och människor har vallfärdat till för att delta i festligheterna. Artister så som Monica Zetterlund, Jerry Williams, Arvingarna, ABBA och Gyllene Tider har spelat på holmen. Ännu hålls den årliga Eldfesten i slutet av sommaren med artister så som Petter och Loreen.

Mer om Tärendöholmen

Bron till Tärendöholmen Foto: Marianne Silverlind

Staty av Charlotte Kalla

Mitt i byn- Isokylä står statyn av vår duktiga skidåkerska och OS-guldmedaljör – Charlotte Kalla.

Staty av Charlotte Kalla Foto: Carina Silverlind

Hembygdsgården

Ett vackert museum med den tornedalska bondekulturen och massor av historia. Tjugotvå byggnader presenteras och över 2000 bruksföremål bildar en av Norrbottens största samlingar.

Boka: Inger Semberg 0978 202 81

Hembygdsgården Foto: Marianne Silverlind

Kvarnen

Den första kvarnen på Pänninsaari byggdes redan på 1700-talet och användes flitigt av befolkningen både i bygden men även av människor långt utanför byn. Den nuvarande kvarnen började byggas 1926 och färdigställdes 1928 på samma plats som den ursprungliga. Den var väldigt modern för sin tid och var därför vida känt mycket tack vare sin spetsmaskin som gjorde mjölet helt vitt.

Kvarnen på Pänninsaari

Kvarnen på Pänninsaari Foto: Ingemar Grape

Suorsa naturreservat

I Suorsa naturreservat finns det stugor för uthyrning. Här kan man gå en promenadslinga över berget med fantastisk utsikt, skogen erbjuder 400-år gamla träd och massor av vilda djur. Ett tips till vandraren är att ta med sig en kikare för att öka chansen att få syn på en björn. Nedanför berget finns en gammal rökbastu och stuga för allmänheten och en kallkälla för att fylla på vattenflaskan. Hela promenaden är ca 4 km lång.

Foto: Ture Lehto

Äihämääjärvi

Vid Äihämää-sjön kan man skåda många fågelarter under olika delar av året. Det finns två fågeltorn utplacerade en bit från stugorna.
Du kan ta dig dit med kanot, båt eller promenera ett par kilometer på spångar genom skogen. På plats finns det stugor och bastu för allmänheten som lämpar sig för övernattning eller kanske bara för att tillaga en god lunch i naturen eller prova fiskelyckan.

Foto: Ture Lehto

Vandring till Palolaki rengärde

Distans: Ca 8 km (via Männikövägen), ca 1 km (via Selkävaaravägen)
Terräng: Blandad skog, kalhyggen, blötmark med spångar.

Vandring mot Palolaki rengärde kan inledas dels en bit in efter Männikövägen eller via Selkävaaravägen. Leden är utmärkt med skyltar och markeringar så det är relativt lätt att hitta. Tavlor med fakta kring naturen och dess liv för den vetgirige vandraren är utplacerade efter leden.

Palolaki har en av Sveriges äldsta rengärden. Där finns stugor öppna för allmänheten, eldstad, kallkälla, bastu. Bidra gärna med ved…

Foto: Ture Lehto

Kanotpaddling utefter bifurkationen

Paddla i ett svep eller under två dagar med övernattning efter älvkanten. Stugor för allmänheten finns.
Hela Tärendöälv går att paddla, så varför inte börja i Junosuando och avsluta vid Tärendöholmen? Längs med älven kan man bada, fiska och självklart skåda naturen och djuren som befinner sig längs med vattnet.

Kanoter finns att hyra hos IFK Tärendö. Pris 100 kr/dygn för medlemmar i föreningen och 300 kr/dygn för icke medlemmar. Det finns i dagläget 10 stycken kanoter tillgängliga. Kontakta Anders Funck på 070-6720921.

Foto: Ingemar Grape

Fiske i Tärendö- och Kalix älv

Lax, harr, öring, gädda, sik och aborre är vanligt förekommande arter i älvarna. Båda älvarna bjuder på fantastiskt fiske för både erfarna och nya fiskare. Man kan både kasta från älvskanten eller fiska från båt. Strömt eller lugnt vatten. Möjligheterna är många.

Foto: Ture Lehto

Bär och svamp

Tack vare mycket varierande natur kan vi hitta många bär och svampsorter i Tärendö. De sandiga tallåsarna ger oss stora fina soppar, gamla kalhyggen blir hem åt murklor, och i skogen lyser det rött och blått av lingon och blåbär. Ta dig ut på tuviga myrar och slåss med myggen för att komma åt det vackra och utsökta hjortronet.

Foto: Louise Grape