Torget Nära Dej Tärendö (ej aktivt nu)

Företaget är ej aktivt nu.

Telefon: 0978-20003
Följ oss på Facebook

Mellan åren 2002 och 2015 har Torget Nära Dej Tärendö investerat ca 800 tkr för förbättringar i kyla, ökad service för kunden, ergonomiska arbetet för personal och fastighetsreparationer. Torget Nära Dej Tärendö har glädjande haft många hjälpsamma ungdomar som återkommande sommarjobbare.

Torget Nära Dej Tärendö främsta mål är att ge en så god service till ortsbor och besökare utifrån de ekonomiska förutsättningar som finns som bl.a ökad tillgänglighet  med längre öppettider. Vidare är butikens långsiktiga mål att arbeta för miljö/kilmatförbättringar och folkhälsa genom att bl.a källsortera och tillhandahålla ekologiska alternativ samt lokalproducerat, främst från Norrbotten. Vi är även uppskattade för vårt breda sortiment av gluten- och mjölkfria alternativ. Vi stödjer även kontinuerligt vårt föreningsliv på orten med sponsring samt större hjälporganisationer som UNCHR och Plan Internationell.

Vår målsättning att tillhandahålla bra livsmedel med färska datum, bra kvalitet, vilket tyvärr medför att vissa färskvaror tar slut periodvis under lågsäsong och i början av ny vecka. Tillgången styrs av efterfrågan. Men alternativa varor är vi sällan utan i butiken!
I butiken har vi med jämna mellanrum någon form av aktivitet, såväl för ung som gammal.

Ombud för PostNord
Receptbelagda såväl som receptfria läkemedel kan kunden beställa från Apoteket.se eller ringa Kundtjänst 0771 – 450 450 och på begäran skickas till kundens brevlåda eller valfritt Postombud.

Bakgrund till Torget Nära Dej Tärendö

August Lehto, Mäen Aukusti, född 1856 var självlärd sadel-och skomakare när han som 23-åring lämnade Lehonmäki bydel i Tärendö och startade affär i dåvarande Paavos tornedalsgård i Storbyn, Tärendö. Gården såldes år 1902 till Tärendö Arbetsstuga och ersattes med nuvarande Paavos gård.

Aukusti hade aldrig gått i skola, men läste, skrev och räknade som affärsidkare utan hinder.
Isak Paavo d.ä, Tievan Iisko, sålde nuvarande ICA tomtmarken till Aukusti år 1894. Samma år stod huset på plats och farstukammaren inreddes till affär enligt modell Liljebäcks i Haparanda.

I Sverige sker invigning av Norra Stambanan mellan Stockholm och Boden av Oscar den andre och kronprins Gustaf och befolkningsstatistiken är enligt år 1890 för Tärendö 1141 personer.

August yngsta dotter Maria med maken Anton Heikkilä övertog lanthandeln år 1921, som ville bygga en separat fungerande affär. Men nybygget hindrades av att markägare i Storbyn vägrade sälja tomtmark. Affären fortlevde så till år 1935 då en första ombyggnad gjordes inomhus med butiksingång från gaveln och med skylt ”Heikkiläs Diversehandel”.
Vid den här tiden fanns omkring 10 lanthandlare i Tärendö by, i praktiken i varje bydel.

Maria och Antons son Karl, Kalle Heikkilä övertog affären med sin hustru Elise på 50-talet. Större delen av huset nyttjades till butik. Under 80-talet tillkom en vinkelbyggnad. Sonen Björn Heikkilä kom in i företaget vid denna tid och tillsammans med Elise drev de affären fram till den 5/3 2002 då Anita Kalla, född Isaksson Lehto övertog affären och öppnade ICA Torget Tärendö.

Av en händelse så fortsätter så driften i släkten Lehto, eftersom Anitas farfarsfar Isak Lehto, Lehoon Iisko, var bror till den första ägaren August Lehto.

Historisk återgivning av Ellen Groth, dotter till Maria och Anton Heikkilä, född i den ursprungliga Tornedalsgården.

Hjärtligt välkommen in i butiken.

Anita Kalla/Butikschef